Sunday, June 24, 2012

7DD - Day 7

hi..hi.. entry kali ni just nk cite pasal 7DD yg aku buat. Ari ni actually last day la utk 7DD nie. Best sgt sbb smpai ke ari yg ke-7. selalunya... 1st day pn dah kantoi.

Bangun tido pagi tadi... badan rasa gigil semacam. tak pikir panjang, terus je masuk dapur. minum la air segelas. tp, rs cam tak leh nk masuk sbb rs cm nk muntah. ni mesti kes lapar sangat and perut dah masuk angin. terus jer aku potong sebelah 'dragon fruit' ..dan tambah sebelah lagi. emmm... dah rasa cm ok sikit. minum air sikit, then pekena oren plak sebijik dan epal hijau sebijik. Alhamdulillah.... baru rasa lega. rasa bertambah stable.
Sebenarnya pg td dah sedar dr tido awal, tp sambung semula. biasa la ari cuti. time nie la nk bgn lewat. br aku teringat dlm pada sambung tido tu, sempat gak bermimpi mkn jelly. so... yummy. rupa2nya, mmg perut dah lapar. last mkn smlm kul 7. tu pun just sayur balance lunch punya, sikit ja la. tu yg lapar tu. he..he.. biasanya, ari2 sebelum ni, at least kul 7.40am tu dah ada benda msk perut. but pg ni, kul 10 am blm masuk apa2 lagi... mmg la pening. hampir kecundang pagi td.

Ari nie adalah dugaan plg besar dlm menjayakan misi 7DD. Kenapa?
1. Sbb dah lama tak makan something yg heavy. selalunya bila weekend, menu breakfast ialah ns lemak or roti canai.
2. En Hubby ada kat umah... nnt dia ajak g jln2 ptg karang pas tu g makan2 camner? mau jugak ada yg terkaintoi
3. Rasa cam dah lama tak makan. teringin nk makan macam2. rasa mcm org dlm pantang... semuanya nk mkn, tp tak boleh. But, bila abih pantang, apa yg teringin tu semua dah ilang. ha...ha...

Recap intake ari nie:

morning : 1 dragon fruit, 1 orange & 1 green apple
lunch : stir fry brocolli+ carrot
snack : 2.5 orange + 1 kiwi
dinner : sup sayur + keropok ikan (dah tak tahan tgk budak2 tu mkn dan mcm dah kemaruk la plak) + pearl cafe.

Hu..hu... kantoi jugak di hari ke-7. sebelum dinner td sempat jugak la aku timbang. hasil timbangan sblm dinner ialah 73.8 kg as compared tu berat ari isnin ari tu 76.0 kg. Kite tgk hasil timbangan esok plak.

Sedih gak sebab tak dapat menutup 7DD dgn jayanya. Tapi ttp bangg adgn diri sendiri sbb berjaya mengharungi 7DD. Kena pikir 2-3 kali nk buat prog nie lagi....

Ada tak detox 5 hari. rasanya... lebih senang buat time weekdays berbanding 7 hari sbb 2 hari lg tu kat umah.



1 comment:

  1. salam kenal ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...

    ReplyDelete

Welcome

..