Assalamualaikum!
Ari nie aku kat Penang. Tghari ayah sembelih ayam dara 2ekoq. Hmmmm nk masak apa eh? Tetiba terfikir nk try masak ayam golek. Maka aku belek2 buku resepi chef Hanieliza. First time buat nie, suspen la jugak. Aku masak guna rice cooker sbb nk bg ayam tu lembut. Mklumla, aku guna ayam kampung. Takut liat lak. padahal ayah aku dah bgtau yg ayam tu muda. He..he...
Bila tgk ayam tu dh masak, baru aku masukkn dlm oven.
Ayam golek versi berkuah sbb lambat skt nk tgg kuah tu pekat/kering sbb aku dah terlebih air. Aku budget nk rebus ayam tu lama sikit sbb nk bg lembut. Tp belum sempat kuah tu pekat ayam tu dah ok. Tapi kira ok gak versi berkuah ni sbb dpt la mkn kuah dia nk nasi.
Apa pun bagi aku, rasa dia blh tahan la jugak. Licin..
Ops, gmbar ayam kurang cantik sbb ayam tu terbalik time aku masukkn dlm bekas utk dihidang. Next time aku blajaq platting plak no.
Ehem..nanti bila buat.sila pos ke rumah sikit..hehe
ReplyDelete