Monday, February 04, 2013

Aku bukan "superman"

Assalamualaikum...

Adam oh adam.
Terkejut mama dikala handphone mama berbunyi. Terpapar di skrin hp tu panggilan dari SK Pandan Indah. Hati mama dah cemas. Nape plak cikgu call?
Cikgu bagitau yg adam terjatuh kat sekolah, dagu adam terluka sikit. Cikgu dah cuci luka tu. Cikgu kata kena bawa pegi klinik utk pemeriksaan sbb luka tu agak dalam. So, cikgu tanya samada nk cikgu bawakkan ke klinik or mama nak ambik dan bawa sendiri. Hu..hu.. Time ni mama dah gabra. Oh anak... Awat la dok berlari kat sekolah.
Mama pun tak leh buat keputusan. Mmg nk suruh cikgu bawa ke klinik, tapi nk bw klinik mana. Sbb mama pun x tau luka tu serius ke tak? Jap... Mama call ayah dulu tanya pendapat. So, lepas bincang2 ayah kata suruh cikgu bw gi klinik dulu. Nnt ayah gi terus ke klinik.
So, mama jumpa ayah kt klinik jg la nnt.

Sblm blk, mama printkan report utk boss dulu. Sbb report tu nk kena out jg ari nie. Lepas print report dan bg apa yg patut kat boss mama pun balik. Maka menapak la selaju yg boleh dr ofis ke LRT Masjid Jamek. Fuh... Berpeluh-peluh. Time tu, tak henti2 mama doa supaya adam selamat. Klu boleh, rasa cm nk terbang ja. Mujur la bila smpai kat LRT tu, train ke Ampang pun sampai. Alhamdulillah...

Masa dlm train, mama cr no phone klinik. Puas jg la meng'google'. Alhamdulillah jumpa. Mama call klinik nk tanya khabar. Staff klinik tu kata, ayah ada dlm bilik doktor ng adam. Lega sikit mama rasa time tu sbb ayah dh ada kat klinik.

Sampai ja mama kat klinik, mama nampak ayah & adam tgh tunggu kat kerusi depan klinik tu. Dah selamat dah doktor jahit luka adam. Mujur jugak mama balik sbb ari hujan plak. Klu x basah la adam naik motor ngan ayah. Mama tgk muka adam cool ja. Maybe tak sakit sbb doktor dah letak ubat tahan sakit kot. Lepas bayar, mama hantar adam gi taska. Mama kena masuk opis semula. Ada keje sikit nk disiapkan sbb mama x keje esok sbb nk gi buat medical checkup kt spital. So, ari ni kena settle settle apa yg perlu la. Ayah pn bg mama masuk ofis sbb tgk adam macam ok ja. Rasanya sbb br lagi, dan nnt just suruh dia tidor je tak taska tu. Esok, mama jaga adam k. Risau gak nak tinggal adam kat taska. Kesian pun ada. Mama pesan kat cikgu taska tu, klu dia nangis2 sakit, just give me a call and mama akan balik. So, tawakkal la.

Petang.
Time ambik adam kat taska, cikgu kata adam tido je td. Takde nangis pun. So, lps mandi tadi dia dh makan ubat. Oklah klu macam tu. Mama harap, mlm nie dia ok la jugak.

Moralnya:
1. Simpan no phone klinik panel
2. Spare duit kat umah in case emergency. So that xdelah time tu br nk g bank ambik duit.
3. Klu ada medical card insurance, simpan di tempat yg accessible. (saya tertinggal medical card di kampung, that y kena buat payment time terima rawatan)-so, simpan insuran reference no.
4. Simpan no phone insurance company.
5. Jangan panik.
6. Doa dan tawakkal.

No comments:

Post a Comment

Welcome

..